Actualitat Notícies

4 consells per a protegir les teves dades personals en línia
4 consells per a protegir les teves dades personals en línia

En una era en la qual es recopilen i analitzen constantment grans quantitats de dades, els riscos de violació d'aquests, usurpació d'identitat i invasió de la privacitat són més grans que mai. Per això, en aquest dia és un bon recordatori sobre la importància de salvaguardar la informació personal en Internet, els experts de *Kaspersky posen l'accent en la necessitat que els usuaris siguin proactius quant a la seguretat de les seves dades.

En 2023, van sorgir debats en diversos països sobre la restricció d'unes certes aplicacions populars al Brasil, Irlanda i el Japó. Per part seva, en Estat Units, les deliberacions sobre la restricció de l'accés a *TikTok van desembocar en la limitació de la mateixa en els dispositius governamentals en més de la meitat dels estats. No obstant això, els usuaris no sempre estan disposats a renunciar a les seves aplicacions favorites i, davant les prohibicions, recorren a mitjans alternatius per a accedir als continguts, com instal·lar apps de substitució o còpies piratejades.

En aquest aspecte, les aplicacions *fake que busquen suplir a l'original solen estar mal desenvolupades, amb polítiques de privacitat confuses o violant els drets dels usuaris. A més, moltes d'aquestes aplicacions tendeixen a desaparèixer al cap d'un temps per diversos motius, com un nombre insuficient d'usuaris, cosa que significa que les dades sensibles podrien acabar en mans de tercers.

Per a evitar que això succeeixi, els experts comparteixen diversos consells:

  1.  No cal precipitar-se a l'hora d'instal·lar alguna cosa en els dispositius. Les discussions sobre les limitacions d'una aplicació no necessàriament condueixen a la seva prohibició. Afanyar-se a buscar una alternativa pot posar en risc la teva informació, ja que aquest tipus d'aplicacions o còpies pirates de serveis no es preocupen per la seguretat de les dades personals dels usuaris. Abans d'instal·lar una cosa no verificada en qualsevol dispositiu, val la pena sospesar els pros i els contres. Les botigues d'aplicacions oficials són la millor opció i la més segura.
  2.  Informar-se sobre els drets de privacitat. Un bon punt de partida és informar-se sobre la Llei orgànica de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals o *LOPDGDD. D'altra banda, en llegir la política de privacitat de l'aplicació, és important comprovar si respecten els drets dels usuaris i si recullen només les dades que els correspon. Així mateix, és important assegurés que existeix la possibilitat de posar-se en contacte amb el servei d'atenció al client i demanar-los que eliminin la informació personal.
  3.  Compartir dades en excés no és una opció segura. Sempre és millor minimitzar la quantitat de dades que una aplicació recopila sobre tu, ja que existeix el risc de divulgació inadvertida o ús indegut de dades personals per la falta de mesures de seguretat de les dades. A més, una vegada que es comparteixen aquestes dades, sol ser difícil controlar la seva distribució i ús, la qual cosa pot provocar problemes de privacitat a llarg termini. Per a evitar aquests problemes, cal intentar limitar l'accés a imatges, contactes i ubicació sempre que es pugui. És a dir, si l'aplicació que s'està utilitzant no ho requereix necessàriament, l'ideal seria no permetre l'accés. Això també s'aplica al micròfon: l'accés limitat garantirà que les aplicacions no recopilin dades personals mentre escolten el que dius.
  4.  Les solucions de seguretat modernes poden mantenir les dades personals fora de perill en Internet. Aquestes solucions permeten bloquejar l'accés de les aplicacions a la informació personal, alertar als usuaris si s'han filtrat les seves dades i avisar-los si s'han descarregat un arxiu maliciós. També existeixen altres serveis que ajuden a millorar la seguretat de les dades personals seguint unes senzilles instruccions.

“Restringir aplicacions populars s'ha convertit en una pràctica freqüent. Els usuaris que busquen una alternativa enfront d'aquestes limitacions no sempre obtenen una aplicació de qualitat amb una política de privacitat transparent. Conèixer els drets dels usuaris i parar esment a qui i com recopila dades l'aplicació pot ajudar a evitar que la informació personal caigui en males mans”, conclou Anna *Larkina, experta en anàlisi de continguts web.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías