Actualitat Notícies

Black Friday 2022: quins drets tinc com a consumidor en les meues compres?
Black Friday 2022: quins drets tinc com a consumidor en les meues compres?

Divendres negre d'ofertes exclusives durant tot el dia del 25 de novembre per a milions de consumidors a Espanya. Ara bé, cal anar amb compte als falsos descomptes.'En lloc de pagar un 25% menys, abonen un 3% més'. És l'alerta que llancen des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) després de denunciar falsos descomptes en el *Black *Friday en marques molt conegudes. És el que recull el seu últim informe en el qual han monitorat 16.000 productes i 'solo en 6.000 apareixia el preu anterior i el 99% havia pujat'. Han comprovat que moltes marques pugen els seus preus en les setmanes prèvies al dia clau per a després assenyalar que fan grans descomptes.

En concret, de l'article 20.1 de la Llei 7/1996 d'Ordenació del Comerç Minorista, recentment modificada per a adaptar-la a l'última Directiva Europea, que, segons l'associació, estableix que 'sempre que s'oferisquen articles amb reducció de preu, haurà de figurar amb claredat el preu anterior al costat del preu reduït'. A més, entén per preu anterior 'el menor que haguera sigut aplicat en els 30 dies precedents', per la qual cosa l'organització ha denunciat davant el Ministeri de Consum que els comerços ‘en línia’ analitzats calculen el descompte basant-se en el preu anterior 'que més els convinga, no el més barat, incomplint així la normativa vigent'.
PUBLICITAT

Per això, urgeixen a 'prendre mesures' que 'acaben' amb el que va considerar una 'pràctica enganyosa' i al fet que, 'arribat el cas, se sancione exemplarment als comerços afectats'. En paral·lel, va recomanar als consumidors 'desconfiar dels possibles descomptes' i els va emplaçar a denunciar en xarxes socials en cas de detectar 'irregularitats' en els preus per a 'determinar si hi ha alguna pràctica il·legal'.

Drets del consumidor en les compres en botiga per al Black Friday

  •  En les promocions, qualsevol rebaixa de preu ha d'estar clarament indicada per al consumidor amb el preu antic ratllat i el nou o el percentatge de la rebaixa.
  •  El preu antic ha de ser el menor de l'últim mes, alguna cosa que, no obstant això, no succeeix sempre. Alguns compradors descobreixen que el que s'ha comprat per 100 euros marcava prèviament 150, però dies abans costava 100, és a dir el mateix que ara.
  •  Les garanties legals han passat a ser de tres anys i els sistemes de devolució els fixa l'establiment, però amb l'obligació d'informació prèvia.
  •  Durant una promoció, la botiga pot aplicar algunes condicions especials (no acceptar pagament amb targeta, canviar la seua política de devolucions...), però han d'anunciar-ho clara i visiblement perquè tots els clients ho vegen.
  •  Si el producte està en perfecte estat, l'establiment no està obligat a canviar-lo, encara que la majoria dels comerços ho fan, perquè és una bona practica comercial. En qualsevol cas, no tenen per què retornar els diners: poden canviar-ho també per un altre article o un val.
  •  Els productes rebaixats han de tindre la mateixa qualitat de sempre: la norma no permet que s'embenen com rebaixats productes defectuosos.

Quins són els drets en les compres en línia durant el *Black *Friday

  •  En les compres per internet, el consumidor està especialment protegit. El règim de canvi i devolució dels productes està regulat i el consumidor té 14 dies per a penedir-se i retornar el producte, i sense donar explicacions: hauran de reintegrar-li tot el que va pagar.
  •  El lliurament serà la que pacten consumidor i empresa. Si hi ha un compromís de fer-lo en una setmana ha de ser en aqueix temps i, si no és així, té un màxim de 30 dies.
  •  Aquestes normes de protecció s'apliquen si la compra es produeix dins de la UE, però si no -una cosa freqüent quan es compra per internet-, les condicions seran les que marque la botiga d'aqueix país.
  •   Evitar fer transferències bancàries perquè és molt difícil retrotraure-les. Si pagaran 'en línia', el millor és una targeta prepagament, una targeta de crèdit o *Paypal, perquè així sí que serà possible recuperar els diners en cas que hi haja un frau o no hi haja lliurament.
  •  Compte amb la web en la qual es compra. Cal acudir a botigues segures, que tinguen dominis amb protocol de connexió segura 'https://', que indiquen que es tracta de webs legítimes i reals, i que mostren el cadenat de seguretat en processar pagaments.
  •  Hi ha moltes pàgines fraudulentes, que pengen productes amb preus ganxo, molt barats, perquè el consumidor 'pique' i, quan el fa, comprova tan bon punt o no és original o és una estafa. El primer que ha de saber el consumidor és a qui li compra i on li compra.

Consulta la notícia original ACI

 

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías