Actualitat Notícies

Compte amb l'endeutament per usar la targeta
Compte amb l'endeutament per usar la targeta

La teua targeta tira fum? No caigues en el parany del pagament ajornat, perquè pots pagar-lo car. Usar les targetes amb cap és la millor manera d'evitar arribar a situacions de dificultat en el pagament dels teus deutes. Et donem uns consells per a previndre problemes.

El Nadal, fins i tot en plena pandèmia, és una època propícia per a gastar més del compte. Una vegada passades les festes, ens podem trobar que, quan arribe l'extracte de la targeta, ens siga molt difícil afrontar la totalitat del pagament.

Ajornar el pagament ix car

Les targetes de crèdit permeten l'opció d'ajornar el pagament en diverses quotes per a poder afrontar la despesa, amb la possibilitat de reutilitzar el crèdit ja retornat. És el que es coneix com a crèdit revolvente o revolving. No obstant això, usar el crèdit de la targeta és una opció molt cara, amb TAEs que sovint superen el 20%.

Per això en OCU sempre hem desaconsellat utilitzar el pagament ajornat amb interessos que ofereixen les targetes i en cas d'usar-ho, fer-ho de manera molt restringida i limitar-se a casos excepcionals.

Pagament ajornat? Hauran de donar-te informació addicional

Si has utilitzat la modalitat de pagament ajornat de la teua targeta, l'entitat té l'obligació de facilitar-te la següent informació, almenys una vegada al trimestre:

 • L'import del crèdit disposat, és a dir com és l'import de crèdit que has utilitzat i que has de retornar.
 • El tipus d'interés que estàs pagant.
 • La modalitat de pagament establida per a retornar el crèdit, assenyalant expressament el terme 'revolving' i indicant la quota que aquestes pagant cada mes.
 • La data estimada en la qual acabaràs de pagar el crèdit disposat, tenint en compte la quota que pagues actualment i suposant que no tornes a utilitzar la targeta per a ajornar més pagaments.
 • L'import total que acabaràs pagant, desglossant les quantitats retornades i els interessos, si no realitzes més disposicions amb la targeta i no modifiques la quota.

A més, si la quota que aquestes pagant no aconsegueix per a retornar almenys un 25% del crèdit disposat, l'entitat emissora de la targeta haurà de facilitar-te:

Exemples amb estalvi que suposaria augmentar l'import de la quota que estàs pagant, indicant la data en la qual acabaries de pagar el crèdit disposat i la quantia total que acabaries pagant en el cas d'augmentar un 20%, un 50% i un 100% la quota actual.

L'import de la quota mensual que hauries de pagar si volgueres liquidar tot el deute en el termini d'un any.

Controla les targetes

Aqueixa és la millor manera d'evitar que elles et controlen a tu. Usar-les amb cap és la millor manera d'evitar arribar a situacions de dificultat en el pagament dels seus deutes:

 • No acumules targetes. Una targeta de dèbit i una de crèdit haver de ser suficients per a cobrir les necessitats d'un usuari mitjà. Tindre més implica disposar d'un crèdit més ampli… i multiplica el risc de sobreendeutament, perquè després d'esgotar el crèdit d'una, podem acudir al crèdit d'una altra i seguir així.
 • Si has de recórrer al pagament ajornat de la targeta, la millor opció és usar els sistemes especials de pagament que la majoria sol oferir (normalment consisteix a ajornar una sola compra).
 • Si no tens la possibilitat d'ajornar una sola compra i només pots ajornar tots els pagaments, no faces més pagaments amb aqueixa targeta fins que pugues tornar a canviar la forma de pagament a fi de mes sense interessos.
 • En ajornar tria l'opció de pagar una quota fixa al mes, amb la quota més alta que pugues permetre't pagar
 • I quan disposes de liquiditat, cancel·la anticipadament el deute pendent.

Molt de compte amb el crèdit 'revolving'

Molts consumidors es veuen atrapats en deutes que els resulta molt difícil pagar. Sovint els culpables són els excessius interessos, abusius i fins i tot usuraris generats per crèdits al consum o per disposar de crèdit de la targeta en la modalitat de pagament ajornat o targetes *revolving, una modalitat molt perillosa.

En 2021 una sentència del Tribunal Suprem va considerar usurari un interés del 27,24% *TAE d'una targeta de crèdit emesa per *Wizink. El Tribunal Suprem considera que, per a ser abusiu, l'interés aplicat ha de comparar-se amb el tipus mitjà d'interés de les operacions de crèdit mitjançant targetes de crèdit i *revolving de les estadístiques del Banc d'Espanya, que en aquests moments se situa al voltant del 20%. A més, estima que, atés que per a realitzar la comparació es parteix d'un interés que ja és molt elevat, hi ha poc marge hi ha per a incrementar el preu de l'operació de crèdit sense incórrer en usura.

Després d'aquesta sentència, molts emissors de targetes van rebaixar els tipus d'interés per a ajustar-los una mica més a la mitjana del mercat, situant-los al voltant de 20% TAE. Recorda que, malgrat aquestes rebaixes si anteriorment li van aplicar interessos més elevats, podràs reclamar perquè els declaren abusius per usuaris.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		      W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías