A partir de l'1 de setembre només es podran vendre cadires de cotxe per a #xiquet amb l'homologació R 129. Les sillitas homologades conforme a l'anterior estàndard ECE R44/04 hauran de retirar-se de les botigues i no es podran vendre ni noves ni de segona mà. En què es diferencien aquestes normes? Saps com distingir unes cadires d'unes altres?
Si compraràs pròximament una sillita de cotxe, tingues en compte que a partir de l'1 de setembre de 2024, les cadires homologades amb la norma ECE R44/04 ja no es podran vendre, ni noves ni de segona mà. A les botigues hauries de trobar només les aprovades amb la nova homologació ECE R129.
Fa ja anys que es comercialitzen cadires aprovades amb aquesta norma; les primeres van eixir ja fa quasi una dècada, així que ja no és tan nova. Durant molt de temps, han conviscut totes dues homologacions.
En què es diferencia R44/04 de R129?
Una diferència entre totes dues normes, visible en les pròpies etiquetes, és que la norma antiga divideix les cadires en grups: 0+, 1, 2/3… en funció del pes del #xiquet. Per exemple, una cadira grup 1 era la indicada per a #xiquet que pesen entre 9 i 18 kg. En la nova norma el rang d'ús de les cadires s'indica en funció de l'altura del #xiquet, sense grups definits; per exemple, cadira per a #xiquet que mesuren entre 40 i 83 cm d'alçada.
Una altra diferència que no es pot apreciar a simple vista és que la norma d'homologació R129 inclou una prova de xoc lateral que no es practicava amb la R44/04.
Així pots saber quina homologació té una cadira
Es pot veure en l'etiqueta taronja que porten adherides totes les cadires.
Les cadires antigues indiquen la norma antiga d'homologació (ECE R44/04) en la part superior; a més s'indica el rang d'ús en pes del #xiquet en quilograms (kg) i en la part inferior s'indica el grup al qual pertany la cadira.
Les cadires noves indiquen la nova norma d'homologació ECE R129 en la part superior; a més el rang d'ús s'indica amb l'altura del #xiquet en centímetres (cm). La majoria de les cadires amb l'homologació R129 són també i-*Size, que va ser un estàndard que es va introduir en un primer moment per a assegurar que la grandària dels seients dels cotxes fora compatible amb la grandària de les *sillitas.
Què significa Isofix?
Isofix és un sistema d'ancoratge internacional de les cadires de cotxe per a #xiquet. Pot ser de 2 o 3 punts d'ancoratge, que se solen cridar *top *tether. Hi ha cadires homologades amb la norma antiga que disposen d'ancoratges *Isofix i també models de la nova norma.
Són les cadires actuals més segures?
Depén del model, però és cert que la nova norma és més exigent que l'anterior en el mínim de seguretat per a ser homologada i comercialitzada. Per exemple, una cadira homologada amb la norma antiga no era sotmesa a una prova de xoc lateral, per la qual cosa podria haver sigut comercialitzada encara que tinguera uns mals resultats en eixa prova.
Amb la nova norma, totes les cadires són sotmeses a proves de xoc lateral i les que no passen els requeriments mínims de la norma no es poden comercialitzar.
Què faig si tinc una cadira antiga?
Si tens una cadira homologada amb la norma anterior, pots continuar usant-la tranquil·lament. Ara el que es prohibeix és la seua venda, però no la seua utilització.
De fet, segons mostren les anàlisis d'OCU en els quals ja s'incloïen proves de xoc lateral, hi ha cadires de seguretat homologades amb la norma antiga amb excel·lents resultats en tots els aspectes i que protegiran perfectament el seu xicotet ocupant.
Com saber quines són les millors cadires?
Eixa és la pregunta del milió i per a això estan les anàlisis d'OCU. Cada any es proven més de 30 *sillitas, i es realitzen proves de seguretat tant de xoc frontal com lateral.
La prova frontal es realitza a 64 km/h, més exigent que el que s'exigeix en la normativa, que és a 50 km/h. A més, es practiquen proves d'impacte lateral i també de facilitat d'ús: risc d'error en instal·lar-les, ergonomia, comoditat del #xiquet, facilitat d'instal·lació…
Consulta la notícia original ACI