Actualitat Notícies

Els cotxes, principal objecte de les denúncies dels consumidors en 2022
Els cotxes, principal objecte de les denúncies dels consumidors en 2022

El sector de la compra i reparació de vehicles va ser el més denunciat pels consumidors en 2022, segons les dades de l'associació de consumidors Facua. Segons aquesta associació, els cotxes van ser objecte del 23% de les reclamacions obertes l'últim any, seguides per les dirigides contra les empreses energètiques i contra la banca, que en 2021 va ocupar el primer lloc. Segons l'informe 'Què denuncien els consumidors', presentat aquest dimarts, el principal motiu que els vehicles aconseguiren la primera posició es deu a la campanya posada en marxa per *Facua per a ajudar a reclamar milers d'euros cobrats de més en comprar els seus vehicles entre 2006 i 2013 a conseqüència del càrtel de més d'una vintena de fabricants que va sancionar la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

En el segon lloc es troba l'energia, que ha passat d'estar fora de les cinc primeres posicions en 2020 a escalar fins a la quarta en 2021 i ocupar la segona en 2022, amb el 15,2%. L'alça de preus l'any passat va tensionar els comptes de les companyies i va causar desajustaments entre els cobraments estimats i els consums reals, les conseqüències dels quals encara no s'han esmenat encara. Les companyies de llum i gas han provocat multitud de denúncies per l'existència d'irregularitats en els rebuts, pujades tarifàries contràries a la legislació i el no lliurament de factures durant mesos, entre altres. En alguns casos s'han arribat a registrar factures a clients particulars de 2.000 euros pel consum d'un mes, enfront del real menor als 100 euros o menys.

En el tercer lloc, la banca, amb el 13,3% dels casos oberts l'any passat, sobretot, per la negativa a retornar despeses de formalització d'hipoteques cobrats il·legalment, seguits de l'aplicació d'interessos usurers en préstecs, fonamentalment a través de targetes '*revolving', i el cobrament irregular de comissions.

Facua alerta que en 2022 han augmentat les denúncies davant les dificultats que troben els consumidors perquè els bancs els retornen càrrecs fraudulents en les seues targetes i comptes corrents, fonamentalment a conseqüència del robatori de dades per part de tercers.

El quart lloc l'han protagonitzat les telecomunicacions, amb el 10,7% de les reclamacions, per incompliments d'ofertes i enganys per als consumidors, a més de per les pujades fraudulentes de tarifes, el cobrament de serveis no sol·licitats i els abusos que cometen quan els usuaris intenten donar-se de baixa, que van des de continuar carregant-li els rebuts fins a l'aplicació de penalitzacions de manera il·legal.

El transport ocupa la cinquena posició, amb el 7,1% de les denúncies dels consumidors, i la majoria de reclamacions s'ha produït contra aerolínies per no abonar als passatgers les compensacions que marca la legislació europea davant cancel·lacions i grans retards.

El secretari general de Facua, Rubén Sánchez, ha criticat 'la inacció del Ministeri de Consum i les autoritats de protecció al consumidor autonòmiques davant els fraus massius'. 'L'absència de multes o la ridícula quantia de les poques que s'apliquen no representa precisament un esperó perquè les grans empreses deixen de cometre irregularitats amb els consumidors'.

Segons el balanç anual, en 2022 Facua va rebre 53.448 consultes i reclamacions i els seus equips jurídics van obrir 11.522 expedients de reclamació en representació dels seus associats. Facua compta amb 47.591 socis de ple dret, que aporten una quota cada any per al sosteniment de l'organització, i 202.426 adherits, i compta amb organitzacions i delegacions territorials en les dèsset comunitats autònomes.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías