Actualitat Notícies

'Ens han intentat colar un tiquet modificat amb *Photoshop': així es detecten les ressenyes falses en España
'Ens han intentat colar un tiquet modificat amb *Photoshop': així es detecten les ressenyes falses en España

L'actual Llei espanyola castiga les empreses que no comproven si les ressenyes sobre els seus productes o serveis són reals amb multes de fins a un milió d'euros. Per a sortejar-les, a Espanya tenim la tecnologia necessària.

 Que no te la colen en el sopar d'empresa: el 55% de les ressenyes d'Internet continuen sent falses.


El 75% dels consumidors consulta les ressenyes d'un producte abans de realitzar la seua compra. 9 de cada 10 usuaris revisen les ressenyes abans de seguir avant amb la compra.*Stefan AMER

Des de maig d'enguany existeix una nova legislació que regula les ressenyes falses en les vendes en línia i per la qual, entre altres coses, les empreses estan obligades a validar les opinions que acompanyen als seus béns i serveis i garantir que són de persones que realment els han usats o adquirit. Principalment, el que s'intenta amb aquesta normativa és protegir els usuaris de les *reviews pagades i enganyoses que tant proliferen en Internet.

En concret, es tracta del reial decret aprovat al novembre de 2021, que modifica la Llei General per a Defensa dels Consumidors i la Llei de Competència Deslleial per a ampliar els drets dels usuaris en el comerç electrònic.

Així, des d'el mes de maig passat el Ministeri de Consum té facultat per a sancionar a les empreses per fraus massius i la publicitat encoberta a través de les xarxes socials. En el que ressenyes es refereix, es perseguirà la publicació de *reviews i valoracions falses o pagades pel fabricant en els productes a la venda en Internet. Es considerarà pràctica deslleial incloure opinions procedents de consumidors sense comprovar que han adquirit realment el bé.

Les sancions màximes pujaran fins a un milió d'euros o huit vegades el benefici que s'ha obtingut il·lícitament, en el cas d'infraccions comeses únicament a Espanya, i fins al 4% del volum de facturació de les companyies, quan aquestes infraccions es produïsquen en diversos Estats membres.

A més de la multa, es podran aplicar altres sancions com el comís de les mercaderies, el tancament dels establiments per un termini de fins a cinc anys i la publicitat de les sancions imposades.

Com fer front a les noves exigències de la llei?

Amb aquesta legislació, per a les empreses ja és imprescindible tindre algun tipus de procediment que verifique que les ressenyes en la seua plataforma són autèntiques, així com exposar si estan validades. I a Espanya tenim la tecnologia necessària per a això.

NoFakes és un sistema integral de recopilació, certificació i gestió de ressenyes per a tot tipus d'empreses i indústries que incorpora un programa de fidelització d'usuaris per a viralitzar les millors ressenyes. “A través de la nostra certificació pròpia, a la qual anomenem ‘la triple validació’, intentem aportar veracitat a les ressenyes dins de les plataformes”, assenyala Patricia *Matey, CEO de la companyia.

En lloc de mostrar les opinions mitjançant les famoses estrellitas a les quals fins ara estàvem acostumats amb els agregadores de reviews, la plataforma NoFakes es nodreix de ressenyes amb contingut de qualitat i treballat: textos amb detall, fotos, vídeos... en definitiva, “informació que realment servisca com a determinant de compra per a l'usuari”.

Com funciona aquesta plataforma?

L'usuari busca qualsevol tipus de comerç sobre el qual tinga interés en el portal de *NoFakes per a accedir al servei de fer una ressenya. I ací ve el primer pas de validació: per a fer-ho és imprescindible presentar un tiquet o prova de compra.

Una vegada la ressenya s'ha enviat, la plataforma aplica un algorisme de validació propi que bàsicament s'encarrega de detectar textos fraudulents provinents tant d'humans com de *bots. Ací un senyal que faria saltar les alarmes seria, per exemple, trobar frases incoherents. Aquest algorisme és capaç, a més, de continuar aprenent perquè cada vegada afine més el seu treball buscant la veracitat en les opinions dels usuaris.

Finalment, NoFakes també se sotmet a una auditoria externa per a completar aqueix sistema de triple validació pel qual destaquen.

Qui usa una plataforma de ressenyes?

Tot tipus d'empreses i tot tipus d'indústries fan ús d'aquests serveis. Tant perquè necessiten que els seus productes i serveis es visibilitzen positivament com perquè vulguen fer front a comentaris fraudulents i competència deslleial.

“El que en els anys 90 va nàixer com un servei positiu amb els *agregadores de *reviews -les famoses *estrellitas- per a ajudar en les compres dels usuaris, a poc a poc ha anat donant peu a un mercat negre de frau en la compravenda de ressenyes”, indica *Matey.
El 93% dels usuaris es fixen en unes altres ressenyes abans de comprar.

Què ocorre si no validem nostres ressenyes?

Google, en el seu bloc d'opinions, afig un xicotet aclariment que dicta que els seus ressenyes són ‘no validades’ per a sortejar les exigències de la legislació.

Però això és una cosa que pot fer el gegant tecnològic, ja que una pime, per exemple, no podria permetre's afirmar semblant cosa sense fer front a una crisi *reputacional amb el consegüent rebuig dels usuaris.

No validar les opinions, assegura la *CEO de *NoFakes, afecta a la reputació de les empreses: “Si jo entre a un *ecommerce i veig que els seus ressenyes no estan validades, alguna cosa que ha de ser així per llei, automàticament com a usuària perd la credibilitat en aqueix negoci”. Per això, insisteix, “és importantíssim” tindre un certificador extern, com en aquest cas és la companyia que dirigeix.

Evidentment per a aquesta comesa la tecnologia ha sigut de gran ajuda. “Si haguérem de validar a mà i una a una 2.000 ressenyes com tenen alguns negocis per a trobar les opinions falses seria un treball molt complicat, el nostre sistema avantguardista, per contra, el fa de manera senzilla a través de la intel·ligència artificial”, comenta *Matey.

Així, el mercat “per fi ha passat de comprar ressenyes falses a entendre que el que s'ha d'adquirir són sistemes de verificació que garantisquen que les teues ressenyes reflecteixen el que els usuaris pensen de tu realment, que són autèntiques i que aporten continguts de qualitat a la resta dels usuaris per a determinar les seues decisions de compres”, conclou la directiva.

I com es gestiona als 'haters' d'Internet?

*Matey explica que NoFakes comença el procés de verificació des del ‘*login’ de l'usuari, és a dir, busquen entendre qui és aqueix usuari i poder ‘*trackearlo’, això és, identificar-ho i seguir-ho per a validar el seu contingut.

En aquest sentit, la CEO de la plataforma assegura que en alguns comerços han arribat a ‘banear’ quasi un terç de les opinions publicades per ser falses: “Ens han intentat colar un tiquet modificat amb *Photoshop”, assegura.

Quan això ocorre, la companyia trasllada al comerç les raons per les quals s'han bloquejat les ressenyes: si és per competència deslleial d'altres empreses o per un usuari 'hater' intentant venjar-se a través de les xarxes socials d'un servei que no li ha agradat.

Les dades que maneja *NoFakes sobre aquest tema destapen un mercat fraudulent on fins al 55% de les ressenyes que es publiquen en Internet són falses i suposen un perjudici per partida doble, d'una banda, danyant la reputació i, per un altre, enganyant el consumidor en indicar una qualitat en les seues ressenyes que no tenen.

Les ressenyes comprades poden ser un negoci de doble via: el pagament per l'opinió i la venda del producte.

9 de cada 10 usuaris revisen les ressenyes abans de seguir avant amb la compra

Actualment 450.000 ressenyes són vistes cada dia pels usuaris d'Internet, l'equivalent a 4 bilions de ressenyes visualitzades a l'any. Aquestes dades són un espill que reflecteix el panorama actual dels hàbits de compra dels usuaris, tant en en línia com en botigues físiques, on una valoració positiva d'altres consumidors és més important que una gran promoció o un elaborat pla publicitari.

Segons dades de l'estudi McKinsey reflectit en l'article ‘Five-star growth: Using en línia ràtings to design better products’, un simple augment de 0,2 en una valoració d'1 a 5 estreles representa canvis en diverses categories, però és més significatiu un augment que permeta als negocis tindre una valoració per damunt de 4 estreles, arribant a apreciar un augment rellevant en el volum de vendes.

Les dades sobre aquest tema que maneja NoFakes situen l'augment de vendes entorn del 270% per a empreses que compten amb opinions positives, arribant fins i tot al 380% quan es tracta de productes i serveis d'alt valor.

Aquests comentaris són tinguts en compte per altres usuaris digitals que han adquirit el costum de revisar les opinions dels usuaris abans de dur a terme un desemborsament. De nou segons la informació oferida per *NoFakes, 9 de cada 10 consumidors llig entre 1 i 6 ressenyes abans de seguir avant amb la transacció.

 

Com indica la *CEO de la plataforma, “les ressenyes no són tan sols comentaris, són una porta oberta a la conversa entre un client i el proveïdor d'un bé o servei. Tindre la possibilitat d'escoltar les opinions dels compradors és un benefici per al negoci i per al propi comprador. La importància de les opinions dels clients permet adequar el producte o servei a les demandes, generant una millor relació entre el venedor i els seus habituals o futurs compradors”.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías