Actualitat Notícies

Fer café amb llet en una cafetera italiana: Mai poses llet en la part de baix
Fer café amb llet en una cafetera italiana: Mai poses llet en la part de baix

Tik Tok, YouTube i altres xarxes socials estan plenes de consells *ofrecidospor qualsevol espontani, amb major o menor encert, als seus seguidors. I el camp de la cuina i les receptes és uns dels seus favorits. Si sols freqüentar aqueixes xarxes, pot ser que et sone aquesta proposta: posar llet en una cafetera italiana per a fer un café *latte en lloc de café sol.

No és aconsellable fer-ho i per a entendre per què, n'hi ha prou que tingues una idea de com funciona una cafetera italiana.

Com funciona una cafetera italiana?

La cafetera italiana té 3 parts:

  •  Una part inferior, normalment amb base octogonal, en la qual es posa l'aigua i que incorpora la vàlvula de seguretat.
  •  Una zona mitjana amb forma d'embut en la qual està el filtre que s'ompli amb café molt.
  •  Una zona superior que, mitjançant una rosca, s'uneix a la inferior i que té tapa i una pipeta per la qual sale el café preparat.

Cafetera italiana- com funciona

L'aigua de la part inferior es calfa i bull. L'aire per damunt d'ella també es calfa i s'expandeix. La pressió acumulada espenta l'aigua cap amunt, passant pel filtre de la zona mitjana on està el café. En absorbir l'aigua bullent, el café també s'expandeix a poc a poc, la qual cosa acumula encara més pressió en la zona mitjana.

Quan el café està totalment saturat, l'aigua bullent segueix a través del filtre de metall i passa cap a la part superior. Perquè el pas no siga massa ràpid i el café no es *sobrecaliente, és recomanable posar la cafetera a un foc mitjà, no massa viu.

Quan la base està quasi buida, es formen bambolles que produeixen un so *chisporroteante característic que indica que el café està llest per a servir-lo.

Per a evitar que les pressions acumulades pogueren fer esclatar la cafetera si el filtre es *obtura, la part inferior té una vàlvula que pot deixar escapar vapor si és necessari.

Trucs per a preparar café amb llet en italiana

Circulen per la xarxa diversos trucs per a fer café amb llet i per a millorar el café exprés amb la cafetera italiana: alguns són consells encertats; uns altres, millor no provar-los.

Llet en la part inferior de la cafetera? Un risc real

Què ocorre si, en lloc d'aigua, poses llet en la part inferior, com aconsellen alguns internautes? El resultat pot no ser el que esperes.

  •  La cafetera italiana està dissenyada per a preparar café que *infusiona amb aigua a pressió i més de 100° de temperatura entre 15 i 25 segons. La llet no respon com l'aigua davant les altes temperatures, ja que conté nata i minerals, que formen bambolles que fan que la llet es desborde en bullir i que poden embossar el conducte d'eixida cap a la part superior, creant una sobrepressió. Amb la llet, a més, podria *obturarse la vàlvula de seguretat i no funcionar correctament per a alliberar aqueix excés.
  •  Fins i tot si la cafetera funcionara bé, quan uses llet en lloc d'aigua, el greix es pot recremar deixant un gust amarg que “camufla” el sabor del café durant l'extracció de les seues aromes.

 A més, serà bastant més complicat netejar les restes quan acabes d'usar-la.

Per tant, aquesta 'idea' #Nocuela: no té cap fonament... i sí bastant perill.

Llet en la part de dalt: sí, vigilant el volum

Si vols café amb llet, en lloc de posar-la en la part inferior de la cafetera italiana, podries afegir llet en la part de dalt perquè es vaja mesclant amb el café calent segons ix pel filtre. En aquest cas, no hi ha problema amb la pressió, però has d'anar amb compte amb la capacitat d'aqueix depòsit. En pujar l'aigua des de baix, la quantitat de líquid serà la suma del volum d'aigua inferior amb la llet que tingues en el depòsit superior.

El volum del depòsit inferior d'una cafetera xicoteta de 3 tasses, per exemple, és de 180 ml d'aigua, que generen 120 ml de café en el depòsit superior. La capacitat del depòsit superior, fins a mitjà cm per davall dels orificis d'extracció de café (per seguretat), és de 200 ml pel que podràs tirar només 80 ml de llet (si 200 ml capacitat màxima i hi ha 120 ml café, no cabrà més).

Si la teua cafetera és de 5 tasses, et cabran uns 100 ml de llet en el depòsit superior de 300 ml, perquè els 290 ml d'aigua del depòsit inferior produiran almenys 200 ml de café.

Usar un batedor de llet, eficaç i sense perill

Una altra solució si t'agrada que la llet quede cremosa, és usar una *minibatidora de mà per a espumejar la llet.

Primer calfes la llet, després l'aboques en una *jarrita o en la mateixa tassa si és alta i finalment empres el batedor per a obtindre l'espuma.

És una solució barata, perquè pots trobar-los en internet per 1 euro, i no té cap risc.
Posar café en la part inferior: doble bugada

Encara que posar llet en la part inferior de la cafetera no és recomanable, sí que pots utilitzar café ja fet en lloc d'aigua: és un procediment que es diu de doble bugada. i serveix per a aprofitar restes d'una cafetera anterior. A més, s'obté café amb un sabor i aroma més intensos.

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías