Actualitat Notícies

La factura elèctrica pujarà per al 80% dels consumidors
La factura elèctrica pujarà per al 80% dels consumidors

El mercat elèctric peninsular ja és oficialment «excepció ibèrica», amb capacitat per a topar el preu del gas. Si bé encara ha de fer-se oficial en el Consell de Ministres, l'acord amb Brussel·les recull que tindrà una duració de 12 mesos i que començarà amb un preu mitjà del gas de 40 euros MWh, per a estabilitzar-se en 50 euros de mitjana en tot el període. Segons es defensa des del Govern, una vegada aprovada i en vigor –previsiblement el dimarts que ve–, beneficiarà al 40% dels consumidors domèstics –els que més han patit aquests mesos, amb la tarifa regulada– i fins al 80% dels consumidors industrials d'electricitat amb el cost vinculat al mercat majorista.

No obstant això, la realitat pot ser molt diferent. Segons estimacions d'experts consultats per LA RAZÓN, aquesta rebaixa en la factura engreixarà la factura del 80% dels consumidors. Quina és la causa? Que el 80% de la demanda elèctrica té uns preus fixos, és a dir, ha mantingut els seus preus més o menys estables durant els últims mesos. Ara, amb aquesta nova mesura, les comercialitzadores –les vertaderes beneficiàries dels alts preus del gas– hauran de cobrir el sobrecost que els suposarà la descompensació de continuar comprant amb un preu més elevat del topall marcat per llei. Per tant, traslladaran al consumidor final del mercat lliure aqueix sobrepreu. És a dir, els que fins ara a penes havien patit alces significatives en la seua factura.

Per tant, els analistes ja adverteixen que en els contractes de les comercialitzadores a preu fix s'inclourà un sobrecost per aquest nou mecanisme i elevaran els preus en funció de la diferència que els supose la compra de gas. «El Govern no topa el preu del gas. Te'l cobra d'altra banda», avisa l'economista Daniel Lacalle. «Puja la tarifa al 80% dels consumidors i el terme fix a tots en subvencionar a les centrals de gas. Genera subsidis creuats i perjudica especialment renovables i comercialitzadores independents», sentència.

Segons els comptes del Govern, amb aquest nou «sistema ibèric» la factura s'abaratiria entorn del 50% amb el preu màxim d'entre 40 i 50 euros. Però el preu del gas de generació en aquesta quantitat no implica que aqueix siga el preu final. El preu majorista entre gener i abril de l'any passat va tindre un preu mitjà de 49,78 euros *MWh. Però amb la nova tarifa, aqueix topall se situarà entre 125 i 140 euros, notablement per davall dels 220 euros de mitjana en els quals es mou el mercat en els últims dies, però el triple del que es pagava fa tan sols un any.

Però per què és així? El Govern ha topat el preu final del gas a un màxim de 50 euros, però aqueixa quantitat cal multiplicar-la per dues per a cobrir els costos de producció, la qual cosa col·locaria el preu en els 100 euros. A més, a aquesta xifra cal sumar-li les taxes d'emissió de CO₂, que encara que són variables, el preu sol estar entorn de 80 euros, del qual caldria assumir el 40%. Per tant, la xifra final oscil·laria en la forqueta citada d'entre 125 i 140 euros.

Malgrat aquestes evidències, el Govern no es dona per al·ludit i continua mantenint que la seua gestió ha sigut un èxit rotund. Diferents membres del Govern van manifestar la setmana passada públicament la seua satisfacció per l'acord amb Brussel·les. La ministra d'Assumptes Econòmics, *Nadia *Calviño, va defensar de nou que és un «acord molt important perquè ens donarà dotze mesos amb una xarxa de seguretat perquè, encara que el preu del gas en el mercat internacional puge, en el mercat espanyol puguem tindre un preu màxim i alleujar així a les famílies i empreses».

Per a Teresa Ribera, titular de Transició Ecològica, l'important és «definir de manera diferent el preu de referència de l'electricitat en el mercat majorista i evitar les turbulències en el mercat del gas». Per part seua, la secretària d'Estat d'Energia, Sara *Aagesen, va qualificar el vistiplau de Brussel·les com un «gran èxit. Estic molt satisfeta amb el que hem aconseguit: un preu mitjà de 50 euros. És un triomf que Europa es plantejara parlar d'una mesura que permet trencar el sistema de fixació de preus i el contagi del preu de l'electricitat respecte al gas. Però continuarem reclamant davant la Comissió una reforma estructural del mercat».

En els dies previs a l'aprovació del topall ibèric, les patronals de les grans elèctriques espanyoles (*Aelec) i portugueses (*Elecpor), amb el suport d'Iberdrola, Endesa i EDS, es van posicionar en contra d'aquesta mesura pel seu impacte en els contractes a preu fix. Segons la seua valoració, la reducció de preus beneficiaria únicament als clients amb contractes en el mercat regulat i a les grans indústries les factures de les quals estan vinculades al mercat majorista d'electricitat. En canvi, la resta de clients domèstics -el 60% del total, segons els seus comptes, el 80% segons altres fonts- hauran de pagar la diferència entre el preu tope del gas -els 50 euros per MWh topats- i al qual cotitze en el mercat, que s'acabarà reflectint en la factura elèctrica. Queda clar doncs que els consumidors del mercat regulat es beneficiaran amb aquesta mesura, però l'altra cara de la moneda, els clients del mercat lliure, es veuran seriosament perjudicats per la limitació en haver d'assumir aqueix desfasament.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías