Actualitat Notícies

La segona mà se sacseja els prejudicis
La segona mà se sacseja els prejudicis

Tres xiques fregant la vintena xarren animadament pel centre de Madrid. Cadascuna d'elles porta una bossa de paper penjada del braç que delata una vesprada de compres. Encara que en aquest cas no és de cap de les grans companyies de fast fashion que poblen els carrers principals de les ciutats o els centres comercials. Les tres venen de comprar en Humana, una cadena de botigues de roba de segona mà.

Són un exemple d'una tendència que es ve registrant en el mercat de les peces usades: els membres de la generació Z, aquells nascuts a la fi del segle passat i principis d'aquest mil·lenni, cada vegada demanden més aquest tipus productes. “Es tracta d'un públic que ha superat estereotips sobre la moda de segona mà. Els resulta cool i modern, allunyat de prejudicis del passat”, explica Rubén González, portaveu d'Humana Fundació poble per a poble, una institució que compta amb 48 establiments i porta 35 anys de trajectòria gràcies als recursos que obté amb la gestió de tèxtil usat.

Més de tres dècades que li han permés ser testimoni d'un canvi de mentalitat en la societat espanyola en els últims anys. “Ha passat de ser ‘roba per a persones amb escassos recursos’, a resultar una manifestació de moda sostenible a preus assequibles amb un clar component de diferenciació enfront de l'oferta *fast *fashion”, sosté González.

Aquest canvi també ho ve notant amb els productes de segona mà en general José *Lezcano, director general de *Milanuncios, portal d'internet especialitzada en la compra i venda d'aquesta mena d'objectes. “Hi ha un tema cultural que ve de fa anys, quan adquirir segona mà era una mica reconéixer que no et podies permetre comprar-lo nou. Això, afortunadament, ha anat variant amb el pas del temps, i ara, fins i tot, té un component positiu de ser una compra intel·ligent”, assegura.

“L'oferta segona mà convenç cada vegada a més persones. Per necessitat, tendència o consum sostenible, és una opció cada vegada més valorada socialment, una alternativa seductora per a molts segments de la ciutadania”, afig González.

Encara que botigues de roba *vintage o mercats ambulants de segona mà, com El rastre a Madrid, han existit des de fa dècades, internet ha fet que siga més fàcil comprar segona mà. Ara no cal desplaçar-se a un establiment físic per a adquirir aquests productes, es pot fer des de la comoditat del sofà en plataformes com *Vinted, que compta amb 75 milions de membres registrats en 18 mercats d'Europa i Amèrica del Nord.

“La creixent popularitat de plataformes com la nostra es deu al fet que els consumidors opten per la segona mà per a estalviar o guanyar uns diners extres, buscar articles únics o consumir de forma més responsable, i al fet que aquestes motivacions són cada vegada més rellevants a causa d'esdeveniments com la pandèmia. La segona mà ha deixat de ser una tendència de moda per a convertir-se en un moviment àmpliament acceptat per la societat”, assegura la companyia en una resposta remesa per correu electrònic. En la mateixa s'assegura que, pese al creixement, encara es nota “un gran buit que omplir” si s'observa el mercat de segona mà en comparació amb el de primera, per la qual cosa afirma que hi ha espai perquè el sector cresca.

La plataforma sosté, a més, que fins i tot consumidors que fa una dècada no pensaven en les compres de segona mà li ho plantegen ara. Una afirmació que casa amb la dada oferida per Càritas segons el qual, cada any més de 80.000 persones a Espanya adquireix roba usada per primera vegada. L'entitat vinculada a l'església té un projecte de recollida i reciclatge de roba, anomenat Moda re-, les vendes del qual enguany han registrat un increment de més del 15%. “La combinació d'estil i sostenibilitat ofereix als joves una fórmula atractiva, a la qual se suma l'impacte social i solidari d'aquesta opció de compra enfront d'altres opcions”, va assegurar a Efe Enrique Osorio, portaveu del projecte tèxtil, que el seu un de cada tres nous clients és menor de 35 anys.

Regals de segona mà

La segona mà també s'està convertint, cada vegada més, en una alternativa a l'hora de fer regals. De fet, els productes reutilitzats són ja una opció de presents per al 51% dels consumidors, segons un estudi realitzat per Wallapop, plataforma especialitzada en aquesta mena de comerç. La companyia va obrir fa una setmana una botiga efímera en el barri de Salamanca, la milla d'or de les compres a Madrid, amb la qual va posar a prova la capacitat dels clients de diferenciar productes de segona mà dels nous. “La nostra intenció és que les persones continuen reflexionant sobre els seus hàbits, perceben que la qualitat dels productes reutilitzats està al mateix nivell que els nous i els consideren cada vegada més com primera opció de compra, ja siga per a ells o per a regalar”, va explicar Olivia Calafat, directora de màrqueting de la signatura, en un comunicat. “Al final, la principal diferència són prejudicis sobre la qualitat, i que no fa falta gastar més recursos a fabricar-ho. Es tracta de compres que ens fan sentir bé a tots els nivells: són positives per al comprador, per al venedor i per al planeta”, va afegir Calafat, que va defensar que fer dels productes reutilitzats una opció de qualitat i sostenible és el camí per a arribar a tots els públics.

Aquesta tendència de fer regals de segona mà seguirà en augment si s'atén les dades aportades per *Vinted. En un estudi, realitzat en 11 mercats i llançat amb motiu de les festes nadalenques, s'assenyala que el 63% dels enquestats preveu fer aquest tipus de compres al llarg del pròxim any. A més de l'estalvi que suposa triar objectes reutilitzats, el 49% dels entrevistats destaca la importància de fer un consum més sostenible i responsable com a motiu per a recórrer a la segona mà.

Les xifres de la segona rage

  • Emissions. El mercat de segona mà va estalviar a Espanya durant 2021 un total d'1.473.522 tones de CO₂, un 18,6% més que en 2020, segons un estudi realitzat per *Milanuncios en la seua iniciativa Tancar el cercle. Aquesta xifra equival a les emissions del país en tres dies complets, o el total de les quals es produeixen en fabricar 368 milions de samarretes.
  • Matèries primeres. Amb l'economia circular s'estalvia també en l'ús de matèries primeres. Les compravendes realitzades a través de Milanuncios a Espanya en 2021 van suposar un estalvi de plàstic equivalent a 13.300 milions de bosses. De la mateixa manera, es va deixar d'usar una quantitat d'acer amb la qual es podrien fabricar 28 milions de bicicletes, així com 62.455 tones d'alumini, que serien uns 6.500 milions de telèfons iPhone.
  • Conscienciació. La pandèmia del coronavirus va suposar un canvi de paradigma sobre la forma en la qual les persones pensaven, vivien i consumien, segons l'informe La xarxa del canvi realitzat per Wallapop. En el mateix es detalla que nou de cada deu consumidors espanyols realitzen ja un consum conscient i reflexionen cada vegada més sobre si és necessari adquirir un producte o no. A més, per al 62% dels consultats, la sostenibilitat és un factor que influeix en el procés de compra, i al 90% dur a terme accions amb impacte positiu en el planeta els fa sentir-se bé aconseguisc mateixos.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías