La factura de la llum porta de cap als consumidors espanyols, que a més de la pujada de preus generalitzada a la qual han de fer front en la cistella de la compra i productes i serveis de tota mena com la gasolina o el butà, han d'estar mirant quines hores són les més barates per a encendre els electrodomèstics i que el pagament no es dispare al final de mes.
A més, amb l'arribada del 2025 sí o sí que notaran una pujada en la factura, ja que aquest 1 de gener arribava amb l'entrada en vigor de la pujada en el preu de l'electricitat per l'augment de l'IVA del 10% al 21%, que suposarà un increment en el cost del que paguem a final de mes. Aquest factor, al costat d'altres canvis normatius en la factura elèctrica, provocarà una alça de preus que pot rondar el 13%, la qual cosa suposaria un increment de més de 100 euros mensuals, segons estima l'OCU.
Precisament, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha criticat recentment «la falta de transparència» en la factura elèctrica, ja que les diferències de preu entre tarifes s'observen cada vegada més en la potència contractada, però resulta difícil de comparar, perquè la unitat de mesura canvia segons on es consulte.
Diferències de fins a un 30% més
En concret, l'associació estima que usuaris amb aparentment la mateixa tarifa poden estar pagant fins a un 30% més en funció de l'actualització de les ofertes que pogueren tindre. Per això, ha instat les autoritats a adoptar mesures que milloren la informació sobre les tarifes elèctriques dirigida als consumidors.
Per a conéixer el nivell real de preus que paguen els usuaris, l'organització ha realitzat un estudi -finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030- sobre 11.183 factures de clients domèstics emeses per les comercialitzadores d'electricitat en 2024.
La primera conclusió de l'estudi és que el preu final de la factura depén cada vegada més de la potència, el terme fix de l'electricitat. Sobre aquest tema, l'associació denuncia que les comercialitzadores saben que els usuaris ja estan aprenent a comparar per quilowatt hora (kWh) consumit, el terme variable, però «no tenen clar quin nivell de preus és car o barat quan parlem de la potència».
En aquest sentit, indica que estan aprofitant per a «modificar aquest tram que passa més inadvertit» i afig que, per a complicar-lo encara més, cada companyia presenta els preus de la potència contractada en unitats de mesura diferents.
D'aquesta manera, OCU subratlla que tot això fa «quasi impossible» per als consumidors saber si se'ls està aplicant la tarifa de manera correcta. «De fet, la varietat de tarifes que ofereixen les comercialitzadores pot fer que hi haja clients d'una comercialitzadora que paguen fins a un 30% més que uns altres d'eixa mateixa companyia, segons la tarifa contractada. Una variació que fa molt difícil parlar de comercialitzadores cares o barates», adverteix sobre aquest tema.
Per això, OCU, que considera que la potència és «la gran desconeguda» de la factura elèctrica, aconsella fixar-se en el seu cost i contractar potències distintes per a l'horari punta i la vall.
Consulta la notícia original ACI